spam

A spam nagy tömegben, e-mailek által terjesztett kéretlen hírlevél. Kéretlen, mert a címzett nem adta hozzájárulását, hogy a spam feladója levelet küldjön neki, de törvényi felhatalmazással sem rendelkezik címlista összeállítására, felhasználására. A spam tevékenységet a legtöbb országban törvényileg tiltják, és a Netikett szabályait is sérti.

Csak abban az esetben lehet hírlevelet, DM levelet küldeni a címzettnek, amennyiben arra Ő feliratkozott. Nem számít feliratkozásnak az, ha bármilyen publikus helyen szerepel valakinek az e-mail címe, vagy fórum hozzászóláskor adta meg az e-mail címét, vagy ha regisztrált egy weboldalra, de ott nem kérték a beleegyezését hírlevél küldésére.

Amennyiben spam levelet kap valaki, akkor az alábbiakra érdemes odafigyelni:

Lehetőleg ne nyiss a meg a Spam leveleket! Mert ez azt bizonyítja, hogy van létjogosultságuk, valamint a feladó így adatokat gyűjt arról, hogy hányan nyitották meg a spam leveleket. Azoknak az adatait, akik kinyitnak egy spam levelet átmásolják egy olyan címlistára, melyen az aktív ügyfelek adatait tartalmazzák. Ezeket a listákat a spammerek többnyire cserélgetik egymást közt, így egyre többeknek tudják eljuttatni spam leveleiket;

Ne kattintson a Spamekben szereplő linkekre, még akkor se, ha leiratkozó link az. Ezzel a módszerrel ugyanaz a probléma, mint az első pontban, hogy aktivitást vált ki vele, így a címzett az adatait még jobban kiadja a spam küldőjének;

Ne vásároljon Spam levél alapján, még akkor sem, ha kihagyhatatlan üzleti ajánlat szerepel benne! Ezzel visszaigazolást nyernek arról, hogy van létjogosultság a spamnek, hiszen, ha van rá kereslet, akkor lesz rá kínálat is. Tehát továbbra is küldeni fogják a spameket.

Mit lehet tenni a spamek ellen?

A levelező rendszerek többségében ma már működnek spam szűrők, melyek a beérkező leveleket különböző szempontok alapján osztályozza, így kiszűrve a spameket, tehát alkalmazható ilyen spam szűrő. De ami a legfontosabb, hogy a spameket soha ne nyissa meg, ne reagáljon rá, így semmilyen válaszreakciót nem kaphatnak a spamek feladói, így a címzett adatai biztonságban maradhatnak.