e-mail

Az e-mail az angol ‘electronic mail’ kifejezésből származik, mely elektronikus postaként fordítható. Nevéből következik a továbbítás módja azaz, hogy elektronikus úton történik. Az e-maileket kivétel nélkül az interneten e-mail küldő rendszerek segítségével továbbíthatjuk.

Ahhoz, hogy e-maileket lehessen küldeni és fogadni szükségünk van egy postafiókra és egy e-mail címre.

E-mailes postafiók létrehozásához több, ingyenes internet alapú lehetőség is rendelkezésre áll. Talán a legismertebbek a Google, a Yahoo és a Freemail, melyek ingyenes levelezőrendszerek.

A levelező rendszerek segítségével, regisztráció során hozhatók létre e-mail címek. Az e-mail cím első része tartalmazza a személy (szolgáltatás) nevét. Ezek után következik az @ (at) jel, a ‘kukac’, melyet a helycím (domain name) követ, legvégén az országra való utalással.

Az e-mailek elterjedésében nagy szerepe van annak, hogy gyorssá és kényelmessé, valamint ingyenessé tette a levelezést.

A kommunikációt tovább könnyíti, hogy az e-mail lehetőséget nyújt körlevelek küldésére, a beérkezett üzenetek osztályozására, a címek elektromos tárolására, csoportosítására.

Nem csak szöveges tartalommal küldhető e-mail, hanem csatolható hozzájuk ún. csatolmányok is, melyek lehetnek képek, különböző dokumentumok, videók, stb.

Az e-mailek felhasználására épülnek a hírlevelek.