adatvédelem

Internetezés közben számtalanszor szükséges regisztrálni weboldalakra, internetes vásárláskor, hírlevél feliratkozáskor.  Ezeknek során minden egyes alkalommal a feliratkozók, regisztrálók kiadják a nevünket, e-mail címüket, sőt sokszor lakcímüket, telefonszámukat, egyszóval személyes adataikat.

Azonban nem mindegy, hogy a megadott adatonkat ki, mire és hogyan használja fel, hiszen könnyen visszaélhetnek a személyes adatokkal. Ennek védelmére született meg az adatvédelem fogalma.

Az adatvédelem fogalma ma már nem csak fogalom, hanem törvény is.

Adatainkat az Alaptörvény VI. cikkeje, a 2011. évi CXII. , azaz az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint az 1992. évi LXVI. törvény, közismertebb nevén az Adatvédelmi törvény védi.

Az adatvédelem a személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik. Nevével ellentétben tehát nem elsősorban az adatokat védik, hanem azokat a személyeket, akikkel az adatok összeköthetők.

A személyes adatok kezeléséhez az érintett előzetes beleegyezése szükséges, vagy törvényi előírás kell hozzá. De a beleegyezés is csak akkor érvényes, ha megfelelő tájékoztatáson alapul. Amennyiben kötelező érvényű az adatgyűjtés, úgy meg kell nevezni a törvényt, amelyre hivatkozik.

A direkt marketinget érintően az adatvédelemmel, adatkezeléssel kapcsolatban a 2008. évi XLVIII. törvény, az új reklámtörvény szabályozza.

A törvényi szabályozás szerint ún. opt-in jelleggel, csak előre beleegyezés után küldhető gazdasági reklám a címzettek számára. Ezáltal van lehetőség ún. opt-in listák építésére, mely azoknak az ügyfeleknek az adatait tartalmazza, akik hozzájárultak az ajánlat fogadásához.

További hasznos információk, törvények teljes szövege az adatvédelemről:

Az Alatörvény VI. cikkeje: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100425.ATV&celpara=59#xcelparam

Az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100112.TV&celpara=#xcelparam

A 2008. évi XLVIII. törvény, az új reklámtörvény: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800048.TV

Az 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200066.TV&celpara=#xcelparam